Eclectische Woonstijl: Eclectisch is de trend!

De eclectische woonstijl, ooit beschouwd als gewaagd en eigenzinnig, is nu hipper dan ooit. Deze stijl, die draait om het combineren van verschillende stijlelementen en periodes in één ruimte, heeft de harten van interieurontwerpers en huiseigenaren over de hele wereld veroverd. Waarom is de eclectische woonstijl zo populair geworden en hoe kun je deze stijl zelf omarmen?

De charme van eclecticisme

De eclectische stijl staat bekend om zijn vermogen om verschillende esthetische invloeden samen te voegen tot een harmonieus geheel. Hierdoor ontstaat een unieke en persoonlijke ruimte die de persoonlijkheid en smaak van de bewoners weerspiegelt. Enkele redenen waarom deze stijl zo aantrekkelijk is:

 1. Creatieve vrijheid: Eclecticisme geeft ontwerpers en bewoners de vrijheid om te experimenteren met kleuren, patronen en texturen zonder beperkingen van een enkele stijlrichting.
 2. Uniek karakter: Eclectische ruimtes zijn vaak one-of-a-kind. Elk element vertelt een verhaal en voegt een vleugje persoonlijkheid toe aan de ruimte.
 3. Duurzaamheid: Door het combineren van oude en nieuwe items kunnen eclectische interieurs duurzaamheid benadrukken. Vintage en gerecyclede stukken passen perfect in deze stijl.
 4. Levendigheid: De mix van kleuren en patronen zorgt voor een levendige en energieke sfeer in huis.

Hoe creëer je een eclectisch interieur?

Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 1. Verzamel inspiratie: Blader door interieurmagazines, Pinterest en Instagram om ideeën op te doen. Merk op welke kleuren, patronen en stukken je aanspreken.
 2. Begin met een neutrale basis: Kies voor neutrale muren, vloeren en meubels als basis voor je eclectische ruimte. Dit biedt een evenwichtige achtergrond voor de mix van stijlen.
 3. Kleur en patroon: Voeg kleur en patroon toe met textiel, zoals kussens, gordijnen en tapijten. Durf te mixen en matchen, maar houd enkele consistente kleurelementen om de ruimte samen te binden.
 4. Verzamel unieke stukken: Ga op zoek naar vintage meubels, decoratieve items en de mooiste eclectische wanddecoratie. Je vindt een aantal toffe eclectische eyecatchers in ons assortiment.
 5. Personaliseer: Voeg persoonlijke elementen toe, zoals familiefoto’s, souvenirs en zelfgemaakte creaties. Dit geeft je interieur een authentieke uitstraling.
 6. Balans en harmonie: Zorg voor een zekere mate van harmonie in je eclectische ruimte door middel van symmetrie, kleurherhaling of een overkoepelend thema.
 7. Wees niet bang om te experimenteren: Eclecticisme gaat over het durven uitproberen van onconventionele combinaties. Durf te spelen met verschillende stijlen en zie waar je creativiteit je brengt.

Conclusie

Eclecticisme is niet alleen een interieurtrend, maar eerder een filosofie die de unieke smaak en persoonlijkheid van de bewoners viert. Het stelt je in staat om een ruimte te creëren die echt van jou is, waarin verleden en heden samenkomen in een boeiende symfonie van stijl. Dus, als je op zoek bent naar een manier om je huis levendiger en persoonlijker te maken, overweeg dan om de eclectische woonstijl te omarmen.